QGIS: KML data filteren

QGIS: KML data filteren

In deze blogpost filteren we een KML-databestand tot een kleinere dataset in QGIS. Het KML bestand wat we gaan gebruik is afkomstig van Open Data soft.

Download Postcodevlakken 4PP

QGIS

 • Open de QGIS software en sleep het KML bestand in het programma, om de data in te laden.
 • Selecteer bij lagen de laag genaamd 'openpostcodevlakkenpc4'
 • Druk op rechtermuisknop en ga naar 'Filteren..' om de Querybouwer te starten.
 • Dubbelklik bijvoorbeeld op het Naam-veld om onderin de 'Provider-specifieke-filter-expressie' de schrijfwijze te zien voor een Query, oftewel "Name".
 • Klik op de 'Voorbeeld'-knop met Naam nog steeds geselecteerd om waarden te bekijken van de Naam-kolom. Dubbelklik op een waarde om de schrijfwijze te bekijken in de Query, oftewel '1011'.

Een volledige Query om bijvoorbeeld alleen Rotterdamse postcodes te filteren is tonen we hieronder met het gebruik van een postcodereeks.

'3000' <= "Name" AND '3089' >= "Name"

Door te klikken op 'Test' is de Query tussendoor te testen. Deze filterexpressie geeft 65 rijen terug als resultaat. Klik vervolgens op 'OK' om te filter toe te passen. Na de filter is toegepast wordt de visuele weergave vernieuwd.

QGIS filter

QGIS filter op postcodereeks

 • Selecteer opnieuw de laag 'openpostcodevlakkenpc4', druk op rechtermuisknop en ga naar Exporteren > Objecten opslaan als.
 • Kies voor indeling KML en geef een bestandnaam plus laagnaam aan.
 • 'Voeg opgeslagen bestand toe aan kaart' mag uitgevinkt staan.
 • Klik op 'OK' om een nieuw KML-bestand aan te maken met de opgegeven filterexpressie.

Google Maps: KML importeren in My Maps

Google Maps: KML importeren in My Maps

KML staat voor Keyhole Markup Language en is een XML-notatie voor geografische 2D en 3D kaarten. Via het GADM-platform is het mogelijk om per land KMZ-bestanden te downloaden. KMZ is een ingepakte variant van KML. Op GADM is ook Nederland te vinden als KMZ-dataset, in de volgende levels: Land (level 0), Provincie (level 1) & Gemeente (level 2).

Download GADM data

Google Maps

Het is vereist om een Google account te hebben om KMZ bestanden te importeren in Google Maps.

 • Ga naar My Maps in de browser, of ga naar: https://google.com/maps/d
 • Klik op 'Create a new map'
 • In de legenda links, klik op de laag waar nieuwe data dient te worden toegevoegd.
 • Klik op 'Import', het is mogelijk om de volgende bestandsformats te importeren: CSV, KML, KMZ, of XLSX files)
 • Sleep het te importeren bestand in het upload kader, of klik op de “Select a file from your computer”-knop om te navigeren naar het te importeren bestand op uw device.

Nederland level 0

Nederland level 1

Nederland level 2

Open Data soft

Het is ook mogelijk om 4 cijferige postcode vlakken te downloaden, vanaf Open Data soft. De omvang van dit databestand is echter te groot om te importeren in Google Maps. De 4PP data is wel te bekijken in GPXSee of te filteren in QGis.

4PP postcodevlakken

Download Postcodevlakken 4PP

PHP: Webapp OmniStreets

PHP: Webapp OmniStreets

OmniStreets is een listbroking webapplicatie die huisnummers en toevoegingen ophaalt op basis van een stratenlijst en woonplaats. Deze webapplicatie is gemaakt voor Studio OMNIVOOR. Handig voor huis-aan-huis verspreidingsdoeleinden. Uit de database is ook te ontrekken: looplijsten op postcodegebied, of dichtstbijzijnde adressen vanuit een adres binnen een radius. De webapplicatie is gemaakt ter uitbreiding van Studio OMNIVOOR's verspreidingsservices.

OmniStreets Linker Rottekade Huisnummers & toevoegingen Linker Rottekade

PHP: Webapp OmniKIX

PHP: Webapp OmniKIX

OmniKIX is een demo adresverrijking webapplicatie die adresgegevens aanvult met KIX-code ter correcte sortering door PostNL. Deze demo applicatie is gemaakt voor Studio OMNIVOOR. Handig voor KIX-korting & om het postbezorgingsproces te verbeteren. Uit de applicatie is een Excel-bestand te onttrekken, waarmee gegevens zijn te data mergen.

OmniKIX applicatie OmniKIX applicatie

PHP: Webapp OmniLabel

PHP: Webapp OmniLabel

OmniLabel is een demo mail merge applicatie, gemaakt voor Studio OMNIVOOR. Op basis van adresgegevens maakt de applicatie een printbaar PDF-bestand aan.

OmniLabel OmniLabel webapplicatie

Standaard 33 labels per vel. Ideaal voor nationaal of internationaal verzenden, huis-aan-huis verspreiding & logistieke doeleinden.

OmniLabel etiketvel Printbaar PDF-bestand

Omnivoor: Handige inbind liniaal

Omnivoor: Handige inbind liniaal

Voor printshop Studio OMNIVOOR heb ik een 'inbind liniaal' ontworpen in Adobe Indesign, zodat rugdiktes zijn op te meten.

Inbind liniaal

Studio OMNIVOOR, inbind liniaal

Handig om de dikte van een binnenwerk te weten van: werkstukken, verslagen, scripties, rapporten, documenten & fotoboeken. Hierdoor wordt het inzichtelijk welke inbind technieken mogelijk zijn. De liniaal is geschikt voor de volgende bindtechnieken die ook in repro Studio OMNIVOOR worden gedaan, namelijk:

 • Wire-O 34-rings band
 • Wire-O 23-rings band
 • Bindomatic Eco bindmap
 • Impressbind hardcover & softcover
 • Unibind steelback
 • Platniet met rilkaft